Jestes w: Home > Medycyna > ZIOŁA W KUCHNI

ZIOŁA W KUCHNI

Podobnie jak w lecznictwie, tak i w kuchni zioła mają wszechstronne zastosowanie. Znamy je pod nazwą przypraw i używanie ich zalecane jest z kilku powodów. Oprócz podnoszenia walorów smakowych potraw – przyprawy są bodźcem dla wątroby, aby wydzielała więcej żółci i wszystko lepiej przyswajało się. Trawieniu bardzo pomaga zmielony kminek z majerankiem, którym możemy posypywać różne potrawy. Oba te zioła są wręcz nieodzowne w kuchni! Majeranek można dodawać do grochówki, flaczków, pieczonych mięs oraz tłuszczów. Badania SGGW-AR dowiodły, że majeranek hamuje utlenianie tłuszczów (czyli jełcze- nie) i dodanie go np. do smalcu wieprzowego przedłuża jego świeżość. Majeranek jest też znakomitym dodatkiem w dietach bezsolnych.

Z kolei kminek dodany do ziemniaków, mięsa, ryb, do kapusty kiszonej, sosów, pieczywa, przeciwdziała wzdęciom i hamuje rozwój niektórych bakterii.

Bazylia na przestrzeni wieków zyskała miano ziela królewskiego, znacznie uszlachetnia smak zup, sałatek, sosów, dziczyzny, a już szczególnie dań z pomidorami lub z pomidorów. Można też z niej zrobić herbatkę „rozweselającą”: 50 g suszonej bazylii zalewamy litrem wrzącej wody i pod przykryciem trzymamy 10 minut. Następnie odcedzamy

W dawnych czasach cząber uważany był za… afrodyzjak! Obecnie znany jest jako lek pobudzający wydzielanie soku żołądkowego i łagodzący stany zapalne przewodu pokarmowego. Cząber możemy dodawać do zapiekanek, grzybków, ale przede wszystkim jest niezbędnym dodatkiem do potraw z roślin motylkowych, jak: groch, soczewica, fasola, soja.

Estragon uchodził kiedyś za tajemnicze ziele. Dziś wiadomo, że należy dodawać go do potraw z drobiu, cielęciny, baraniny, dziczyzny i ryb. Podobno estragon też doskonale zastępuje pieprz i ocet w dietach przeciw niestrawności oraz sól w dietach bezsolnych.

Oczywiście, w naszej kuchni nie może też zabraknąć takich ziół, jak: lubczyk, mięta, tymianek, szałwia, jałowiec, melisa, kolendra. Z niektórych z nich, jak np. z mięty, szałwii, czy melisy możemy przyrządzać znakomite herbatki. I tu jedna uwaga – herbatek tych nie wolno słodzić cukrem, dopuszczalny jest jedynie miód.

Dodaj Komentarz

You must be logged in to post a comment.