Jestes w: Home > Medycyna > Zasady w anopsologii

Zasady w anopsologii

Pierwszą i najważniejszą jest spożywanie pokarmu wtedy, kiedy ma się uczucie prawdziwego głodu. Druga zasada dotyczy jakości pokarmu, a przede wszystkim jego świeżości. Wszelkie przetwory (poza mlecznymi) i konserwanty są wykluczone!

Trzecia zasada: każdy produkt zjadamy osobno! Czyli, jeżeli surówkę, to tylko surówkę i to najlepiej z jednego warzywa. Anopsologia wyklucza surówki wielowa- rzywne.

Kolejna zasada: jemy tylko to, na co mamy naprawdę w danej chwili ochotę i jemy tyle, ile chcemy. Zjadanie do końca jabłka, bo szkoda wyrzucić, jest błędem, o ile wcześniej mieliśmy sygnał, że już wystarczy. Zjadanie z talerza wszystkiego, bo dobre maniery tak nakazują, jest bzdurą, bo każdy kolejny kęs to zbędny balast dla żołądka. Przestrzegam przed „wciskaniem” na siłę różnych frykasów dzieciom, bo one doskonale czują co i ile powinny zjadać. A już argumentacja np. że „tyle kosztował banan, a ty go nie chcesz jeść”, jest po prostu śmieszna.

Osobnej uwagi przy metodzie anopsologii wymaga problem właściwego przeżuwania pokarmu. Pamiętajmy o tym, że pierwsze trawienie odbywa się już w jamie ustnej. I o ile nie pogryziemy starannie i nie przeżujemy pokarmu na pierwszym etapie, to naszemu żołądkowi przyjdzie wykonać kilkakrotnie większą pracę, niż gdybyśmy go starannie przeżuli. Szybkie i w pośpiechu połykanie posiłków jest przyczyną różnych chorób układu pokarmowego. Twierdzenie, że brakuje nam czasu na godne spożywanie jest tylko bezmyślnym usprawiedliwieniem siebie. Potrafimy wiele godzin spędzić przed telewizorem, aby potem „na łapu capu” połknąć np. kolację.

Comments are closed.