Jestes w: Home > Medycyna > ZAPALENIE ZATOK CZ. II

ZAPALENIE ZATOK CZ. II

Wewnętrznie – pijemy napary ziół pomagające oczyścić krew przez nerki, przewód moczowy. Takie zioła, to pączki i liść brzozy, liść mącznicy, liść borówki-brusznicy, kora wierzby, kwiat tawuły łąkowej, kwiat nawłoci, ziele skrzypu, korzeń lubczyka, ziele połonicznika, liść poziomki, liść maliny, liść czarnej porzeczki, ziele rdestu ptasiego, jagody jałowca, kłącze perzu, korzeń wilżyny, nać i nasienie pietruszki, nasienie czarnuszki i nasienie kozieradki. Dwa, lub trzy z wymienionych środków ziołowych wystarczą, aby przy codziennym piciu naparu (dwa, trzy razy dziennie) nie tylko pozbyć się bólów głowy, ale i spowodować, by nigdy nie wróciły.

Aby przyrządzić leczniczy napój należy pamiętać, że zioła, kwiaty, nasiona i jagody parzymy zwyczajnie – łyżka stołowa na szklankę wrzątku, potrzymać pod przykryciem 10-15 min., odcedzić. Natomiast ziele skrzypu przyrządza się osobno, bo należy gotować je pod przykryciem nie krócej niż 1/2 godziny (garść na litr wody). Po ugotowaniu do garnka ze skrzypem wsypujemy pozostałe składniki naparu. Podobny kłopot sprawiają nam wszystkie korzenie, kora i kłącza. Dlatego od nich trzeba zacząć przyrządzanie napoju, a gotujemy je 5-10 min. w proporcji łyżka na szklankę wody.

Z gotowych środków ziołowych korzystnych przy tym schorzeniu należy wymienić: Fitolizynę, Urogran, sok łopianu i sok brzozy. Sposób zażywania jest na opakowaniu. W jadłospisie, jak przy wszystkich niedomogach nerkowych, powinny znaleźć się: seler, pietruszka, kalafior, pieczarki, pomidory, szpinak i codzienne surówki z tych, lub innych warzyw i owoców.

Comments are closed.