Jestes w: Home > Medycyna > Taka kapusta z jałowcem i kminkiem zalecana jest szczególnie w okresie zimowym.

Taka kapusta z jałowcem i kminkiem zalecana jest szczególnie w okresie zimowym.

Z kolei sok z kiszonej kapusty jest doskonały nie tylko na „kaca”, ale też działa leczniczo na wątrobę, śledzionę, reumatyzm, gościec, arteriosklerozę. Kiszona kapusta leczy też astmę i pomaga w kuracji cukrzycowej.

Badania wykazały, że jadanie kapusty chroni organizm przed rakiem przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Przeprowadzono badania na zwierzętach i okazało się, że te, które jadały dużo kapusty, były odporne na wstrzykiwane im komórki nowotworu.

Lecznictwo ludowe zna wiele sposobów wykorzysty-wania kapusty, np. przy bólu stawów, reumatyzmie, wrzodach, zapaleniu żył. Stosuje się wówczas okład ze świeżych liści kapusty włoskiej. Liście należy rozwałkować, przed nałożeniem posmarować chore miejsce kremem i położyć kilka warstw liści. Gdy liście zaczną więdnąć i czernieć, trzeba zmienić kompres. Stan chorego może chwilowo ulec pogorszeniu, ale nie należy bać się tego, gdyż będzie to oznaka rozpoczętego procesu leczenia. Po zdjęciu kompresu najlepiej umyć chore miejsce ciepłą wodą z rumiankiem.

Jak widzimy, kapusta ma wszechstronne zastosowanie i należy jeść ją kilogramami. Wyjdzie to nam tylko na zdrowie. I jeszcze jedno: kapusta przy gotowaniu wydziela niezbyt miłą woń, którą można usunąć przez włożenie do garnka kawałka chleba.

Dodaj Komentarz

You must be logged in to post a comment.