Jestes w: Home > Medycyna > SKLEROSAN I UROSAN

SKLEROSAN I UROSAN

SKLEROSAN – „zioła numer 2” – jak sama nazwa wskazuje stosujemy przy sklerozie, czyli mażdżycy, ale również przy stwardnieniu rozsianym, czyli scelrosis disseminata, choć to różne choroby. Ze względu na składniki – również przy nadciśnieniu, wadliwej przemianie materii u osób starszych i w zmianach typowych dla wieku podeszłego. W skład Sklerosanu wchodzi m.in.: liść i kwiat głogu (30), owoc jarzębiny (10), ziele krwawnika (5), kora kruszyny (15), ziele jemioły (20) i ziele rdestu ptasiego (10). Łyżkę ziół na szklankę wody, krótko zagotować i pić 2 razy dziennie, najlepiej na czczo mniejszymi dawkami.

VAGOSAN – „zioła numer 16: – ceniona mieszanka ziołowa przeciw schorzeniem kobiecym takim, jak upławy, owrzodzenia sromu, a w stanach zapalnych pochwy – do codziennej higieny intymnej. Bierze się 3-4 łyżki ziół na 6 szklanek wody, gotuje, przecedza przez gęste płótno, używa do irygacji, przemywań i okładów. W skład Vagosanu wchodzi ziele rdestu ptasiego, liść szałwii, pokrzywy po 17,5 proc., kora dębowa 25, rumianek 20 i kwiatu arniki 2,5 proc.

UROSAN – „zioła numer 11” – działa moczopędnie, dyzenfekuje przewód moczowy i likwiduje jego stany zapalne. Składa się z ziela skrzypu (20), ziela połonicznika (20), liści brzozy (30), liści mącznicy (15) i korzenia lubczyka (20). Stosuje się w zapaleniu nerek i pęcherza moczowego, skąpomoczu, obrzękach i kamicy moczowej, piasku, nieżytach miedniczek i przewodu moczowego. Bierze się półtorej łyżki ziół na 1,5 szklanki wody, gotuje i ciepły odwar pije 3 razy dziennie.

TANNOSAN – „zioła numer 5” – mieszanka przeciwbiegunkowa i zatrzymująca. Stosuje się ją przeciw przewlekłym i ostrym biegunkom, nieżytom jelit, w bólach przewodu trawiennego, przy wzdęciach, nadmiernej ilości śluzu w stolcu oraz wówczas, gdy wyliczone objawy wskazują na nerwicę żołądka. W skład Tannosanu wchodzą: kłącze pięciornika (30), owoc czarnej jagody (30), liść mięty pieprzowej (20), kwiat rumianku rzymskiego (10), liść szałwii (10). Bierze się łyżkę ziół na szklankę wody, gotuje, pije przed jedzeniem, na ciepło, raczej małymi dawkami.

Comments are closed.