Jestes w: Home > Medycyna > RADY DLA DIABETYKÓW

RADY DLA DIABETYKÓW

Wykaz ustalony przez Światową Organizację Zdrowia lokuje cukrzycę, jak większość tzw. chorób cywilizacyjnych, na liście schorzeń spowodowanych przez braki odpowiednich składników w pożywieniu. Zdarza się, że cukrzyca przychodzi w tempie dość szybkim, np. w ciągu pół roku i dlatego wydaje się, że najważniejsze jest przestrzeganie właściwej diety w codziennym jadłospisie.

Stan podcukrzycowy i późniejsze przecukrzenie krwi są prawie zawsze następstwem złej przemiany materii, u podstaw której dość długo leżało wadliwe trawienie oraz monotonne pożywienie, w którym nie było należytej równowagi między tym, co gotowane, pieczone, smażone, a tym, co surowe. Wszystko to sprawiło, że cukrzyca zjawiła się niepostrzeżenie, pacjent mógł jej nie zauważyć i dopiero stwierdzenie cukru w moczu było pierwszym sygnałem alarmowym.

Tymczasem – podstawowy, znakomity środek przeciwcukrzycowym mamy zawsze pod ręką i jeżeli cukrzyca może nam zagrozić, to najczęściej dlatego, że nie doceniamy cebuli. Cebulę jada się u nas dość rzadko surową, nieco częściej smażoną, ale gotowaną., np. z rosołu wyrzuca się razem z kośćmi i innymi odpadkami. Tego się nigdy nie jada, a to jest właśnie najlepszy środek – i zapobiegawczy i leczący. Oczywiście, inne artykuły z tej rodziny botanicznej, a więc szczypiorek, pory i czosnek, powinny również figurować w naszym pożywieniu.

Oprócz cebuli poziom cukru we krwi obniżają: perz, mielone nasienie kozieradki (znakomicie smakuje z białym serem), owies lub płatki owsiane, strączyny fasoli, ziele szałwi, ziele pokrzywy, owoc czarnej jagody, owoc borówki-brusznicy. seler, ziele dziurawca, liście czarnego bzu, korzeń mniszka i kłącze kozika,

W naszym pożywieniu jarzyny, owoce, szczególnie surowe, powinny dominować nad węglowodanami i białkami, czyli artykułami mięsnymi, nabiałem itp. Te ostatnie powinny być zawsze dobrze przyprawione środkami trawiennymi.

Zioła, o których wcześniej była mowa, zaparzamy po dwa, trzy w mieszance, bierzemy łyżkę takiej mieszanki i pijemy dwa, trzy razy dziennie. Strączyny fasoli i kłącza perzu gotujemy w proporcji 100 g na 6 szklanek wody. Wodę tę należy wygotować do połowy i wypić, podzieliwszy na 4 dawki w ciągu dnia. istnieje również gotowa mieszanka ziołowa – Diabetosan, do nabycia w aptekach i w sklepach zielarskich. Dwa trzy razy dziennie należy płaską łyżeczkę takiego proszku zażyć i popić zimną wodą, ostrożnie, żeby się nia zachłysnąć.

Comments are closed.