Jestes w: Home > Medycyna > PORADY W BOLACH GŁOWY CZ. II

PORADY W BOLACH GŁOWY CZ. II

Cierpiącym na bóle głowy pomaga nieraz jedna filiżanka kawy, a przy występowaniu tych dolegliwości wieczorem – jedna szklanka dobrego wina lub piwa, zimny kompres na czoło i kark. Od bólów głowy można często uwolnić się, stosując według starej metody dr. Kneipa kąpiele nóg, półkąpiele, nasiadówki w wannie, polewanie zimną wodą kolan i bioder (ale nie zaraz po posiłku), wreszcie chodzenie boso po rosie, nad brzegiem rzeki czy morza. Zaleca się również stosowanie naparów z dziurawca, melisy, mięty pieprzowej, rozmarynu, kozłka lekarskiego, szałwi lekarskiej, lawendy, rumianku, sosny, tymianku, żurawin. Bóle łagodzi przyłożenie do czoła chusteczki, zawierającej liście brzozy. Zaleca się także picie soków ze świeżych warzyw, np. marchwi łączonej ze szpinakiem, burakami, ogórkami czy sałatą, spożywanie cebuli i czosnku.

Doradzam również zastosowanie bursztynu: przez pocieranie ciała bursztynem przenikają do organizmu elektrony, które aktywizują procesy życiowe: wzmacnia się organizm a nawet ustępują bóle głowy i zmęczenie. Wystarczy kawałkiem bursztynu potrzeć kark, skronie i nasady dłoni w miejscu wyczuwalności pulsu, by poczuć ulgę. Bursztyn można również rozpuścić w spirytusie. Płuczemy go w ciepłej wodzie w szklanym lub fajansowym naczyniu, a następnie zalewamy spirytusem w proporcji 1:1. Bursztyn rozpuszcza się powoli i długo, aż powstanie płyn o zapachu żywicy, którym można nacierać bolące miejsca.

Osobom, które często trapi ból głowy czy migrena radzę wysypiać się, jednak nie za długo, nie jadać solidnych kolacji, ograniczając się do potraw lekkostrawnych, zjeść przed snem łyżeczkę miodu lub 1-2 jabłka, a także unikać stresów, zmartwień i przemęczenia. A przede wszystkim bezwzględnie rzucić palenie papierosów, nie mówiąc o alkoholu. Można także pić napary z ziół, które w wielu wypadkach mają korzystne działanie w zwykłych bólach głowy, natomiast w migrenie wspomagają leczenie środkami farmakologicznymi.

Osobom cierpiącym na bóle głowy o. Grzegorz Franciszek Sroka w swym „Poradniku zielarskim” poleca następującą mieszankę ziołową: Miesza się razem po 100 g kwiatu rumianku i kwiatu lipy oraz po 50 g liścia melisy, ziela dziurawca, liścia mięty pieprzowej, ziela jemioły i ziela nostrzyku. Jednorazowo bierze się 1 lub 2 łyżeczki ziół na 1 szklankę wrzątku. Po 20 minutach, gdy naciągnie, przecedza się i lekko podgrzewa. Pije się je rano i wieczorem, oczywiście bez cukru.

Comments are closed.