Jestes w: Home > Medycyna > POMOC W STWARDNIENIU ROZSIANYM

POMOC W STWARDNIENIU ROZSIANYM

Najważniejszy problem w leczeniu stwardnienia rozsianego to usunięcie trzech przyczyn wywołujących tę chorobę. Pierwszą z nich jest niedobór magnezu, który uległ wyparciu przez mangan z osłonek mielinowych włókien nerwowych, co spowodowało zahamowanie przewodnictwa elektrycznego z mózgu do przyczepów mięśni. W celu przywrócenia organizmowi potrzebnej ilości magnezu zalecam stosowanie produktów spożywczych o współczynniku G (od nazwiska Górnickich) większym od 100, co likwiduje tę przyczynę.

Gdy do jelit wraz z pożywieniem przedostają się nierozpuszczalne fityny wiążące i wydalające magnez, cynk, wapń, żelazo i miedź, powodują niedobór tych pierwiastków w ustroju – to druga przyczyna powstawania SM. Wprawdzie enzym fitaza mógłby rozpuścić fityniany, ale z powodu spożywania pokarmów gotowych, ulega on denaturacji. Dlatego też zalecam picie surowych soków oraz spożywanie jak największej ilości surówek.

I wreszcie, przyczyna trzecia – to bardzo twarde, występujące (rozsiane) w mózgu i rdzeniu kręgowym złogi z krzemianu manganu. Złogi te mogą ulec rozpuszczeniu w wyniku długotrwałego popijania określonych soków ze świeżych warzyw i owoców. Dla osoby chorej na SM bardzo ważne jest prowadzenie odpowiedniego trybu życia i diety. Po przebudzeniu się należy nacierać ciało szorstką rękawicą zmoczoną w zimnej wodzie z solą (łyżka szarej soli kuchennej na szklankę zimnej wody). Na krótko przed posiłkiem dobrze jest spożywać starte korzenie marchwi, kalarepy, surowe owoce, kiełki zbóż, surowe jajka, surowe mleko. Można zjeść trochę śmietany, miodu kwiatowego, tłustych ziaren słonecznika, orzechów włoskich lub laskowych, chleba z pełnego przemiału, kompotu. Nie zalecam natomiast spożywania warzyw łodygowych, liściastych, dużych ilości ziemniaków, kapusty, szparagów, rabarbaru. Stosować małe ilości cukru, soli rafinowanej i herbaty.

Comments are closed.