Jestes w: Home > Medycyna > Najlepsze jarzyny

Najlepsze jarzyny

Dzięki Georgowi Oshawie makrobiotyka jest obecnie znana niemal na całym świecie, w wielu państwach są mak- robiotyczne restauracje, gdzie można smacznie, tanio, no i przede wszystkim zdrowo zjeść.

Podstawą pożywienia w makrobiotyce są ziarna spo-żywane w całości i powinny one stanowić od 50 do 70 proc. naszego jadłospisu. Chodzi tu o ziarna żyta, kukurydzy, jęczmienia, pszenicy ryżu, gryki, prosa, owsa. Można je jeść w całości lub przyrządzać na wiele sposobów, jak: zupy, kotlety, kleiki, gołąbki, itp. Można też je zemleć w młynku i zrobić naleśniki, ciasta, pierożki. Drugi po zbożach niezwykle ważny składnik makrobiotycznego odżywiania się stanowią jarzyny i warzywa, których nigdy nie obieramy, lecz tylko dokładnie myjemy i podsmażamy na oleju roślinnym. Przyrządzone w ten sposób zachowują prawie wszystkie wartości. Najlepsze jarzyny to: czosnek, cebula, marchew, seler, chrzan, pietruszka, czarna rzepa (rozpuszcza kamienie nerkowe), dynia jarmuż, kalafior, kapusta, brukselka, cukinia. Unikać natomiast należy… ziemiaków, pomidorów, bakłażanów, owoców tropikalnych i tylko czasami jeść szpinak i rabarbar.

Z kolei najlepszymi owocami są: jabłka truskawki, wszystkie owoce leśne, rzadziej zalecane są śliwki, wiśnie, gruszki, brzoskwinie. Szczególne miejsce należy się tu fasoli, którą makrobiotyk powinien przynajmniej jeść raz dziennie w postaci gotowanej. Innych jarzyn nie wolno gotować!

Ważną rolę w kuchni makrobiotycznej odgrywają także przyprawy, jak: sól kamienna, imbir, sezam i goma- sio, które jest zrobione z ziarna sezamu, lecz w polskich warunkach można je przyrządzać w sposób następujący: siemię lnianie prażymy na patelni stale mieszając, a następnie wyprażone siemię ucieramy na gorąco z solą w proporcji 1 część objętościowa soli na 12 części ziarna. Zamiast ucierać gorące siemię można je zemleć w młynku. Gomasio można używać do posypywania różnych potraw w zależności od naszych smakowych gustów. Żółty ser posypywany gomasiem też dużo lepiej- smakuje niż bez.

Comments are closed.