Jestes w: Home > Medycyna > MOJE SPOJRZENIE NA NERWICE

MOJE SPOJRZENIE NA NERWICE

Wszystkie wielowitaminowe artykuły żywnościowe, jak groch, kapusta, podroby mają opinię ciężkostrawnych, ale warto wiedzieć, że tylko ta droga wiedzie do wyleczenia. Trzeba sobie wtedy przypomnieć przyprawy trawienne, takie jak: kminek, majeranek, pieprz prawdziwy i ziołowy, paprykę, kozieradkę (do serów), chrzan, cebulę i czosnek (do mięs, ryb i drobiu). Nie tylko bowiem brak artykułów bogatych w witaminy, ale i złe ich trawienie, a więc złe przyswajanie, może spowodować awitaminozę. Witaminami syntetycznymi i wyodrębnionymi awitaminozy tak zaawansowanej jak zapalenie wielonerwowe leczyć się nie da. Tylko właściwe odżywianie jest rzeczywistą terapią chroniącą przed nawrotem.

Należy wiedzieć, że nerwica jest tylko jedna, tyle, że atakuje różne organy wewnętrzne. Jednak zawsze jej podstawowa przyczyna jest taka sama – brak witamin Bj i B2 w pożywieniu albo też złe trawienie pokarmów zawierających te witaminy. Takie witaminowe zagłodzenie powoduje ogromną ilość chorób: zapalenia wielonerwowe, przykurcz mięśni, chromanie przystankowe… Bóle towarzyszące innym chorobom odczuwamy w tym stanie o wiele silniej. Poza tym przy awitaminozie Bj i B2 może wystąpić zahamowanie przemiany materii, atonia żołądka i wreszcie – wyniszczenie ustroju.

Zawczasu więc do pożywienia należy wprowadzić groch, kapustę, wątrobę, nerki, żółtko jaj, drożdże, pieczywo razowe, orzechy, surówki, jak najczęściej świeże ryby morskie, owoce i miód. Przyprawy trawienne, takie jak: kminek, majeranek, pieprz, chrzan, kolendra, papryka, nie tylko uczynią pokarmy strawniejszymi, ale również zapewnią lepsze przyswajanie witamin, o których była mowa. Z ziół – w stanach nerwicowych stosujemy gotową mieszankę Nervosan, a tam gdzie dopiero zaczynają się kłopoty trawienne – Digestosan (szklankę naparu dwa razy dziennie).

Comments are closed.