Jestes w: Home > Medycyna > Miedź i żelazo w naszym organizmie

Miedź i żelazo w naszym organizmie

Obok magnezu i wapnia dużą rolę w organizmie odgrywa także miedź, cynk, żelazo i jeszcze kilka innych pierwiastków. Miedź i żelazo biorą aktywny udział w procesie wytwarzania krwi, a ich niedobór jest przyczyną anemii. Z kolei cynk jest niezbędny do prawidłowej przemiany białkowej i węglowodanowej, w procesach wzrostu i rozwoju całego organizmu. Wszystkich zainteresowanych tą tematyką odsyłam do książki J. Aleksandrowicza i I. Gumowskiej „Kuchnia i medycyna”, gdzie poszczególne pierwiastki są bardzo szczegółowo omówione.

Zanim podam źródła występowania biopierwiastków, chciałabym zwrócić uwagę na sól jadalną. Otóż sól biała, oczyszczona jest jednym z naszych największych wrogów, z czego wciąż zdajemy sobie mało sprawę. Ostatnio byłam w sklepie spożywczym świadkiem scenki, gdy młody mężczyzna poprosił o 2 kg soli i ekspedientka podała mu sól z mik-roelementami. Na co mężczyzna zareagował: – Ja nie chcę tej „brudnej” soli, proszę o białą. Dopiero tłumaczenia ekspedienntki i moje, że sól z mikroelementami jest o wiele bardziej wartościowa od tej oczyszczonej i powinniśmy wyłącznie spożywać taką sól – przekonały ostatecznie klienta do zakupu „brudnej” soli. Na szczęście, w naszym kraju nie brakuje soli kamiennej z mikroelementami, gdyż kopalnie z Wieliczki, Bochni, Inowrocławia i Kłodawy są w stanie dostarczyć jej każdą ilość, toteż nie żałujmy jej sobie!

Na zakończenie tego rozdziału proponuję zapoznać się z tabelą przedstawiającą źródła niektórych mikroelementów w produktach oraz orientacyjne zapotrzebowanie na te pierwiastki przez organizm dorosłych. Tabela według H.D.

Comments are closed.