Jestes w: Home > Medycyna > MAKROBIOTYKA

MAKROBIOTYKA

Makrobiotyka to bardzo stary sposób odżywiania się praktykowany od tysiącleci na Dalekim Wschodzie, ale nie tylko. Starożytni Inkowie, Brytyjczycy też odżywiali się makrobiotycznie, chociaż nie nazywali tego w ten sposób. Zasada makrobiotyki sprowadza się do pojęcia utrzymania równowagi między dwoma pierwiastkami YANG i YIN. YANG – jest aktywny, męski, uosabiający światło, ciepło i dzień, a YIN – pasywny, żeński, uosabiający ciemność, zimno i noc. Oba te pierwiastki ciągle się ze sobą ścierają i człowiek powinien dążyć do utrzymania równowagi między nimi, a wówczas ma szansę na życie w zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Tak więc leczenie makrobiotyką sprowadza się do takiego doboru produktów yin i yang, aby istniała między nimi równowaga.

„MACROS” znaczy z greckiego – wielki, a „BIOS” – życie, chodzi więc o życie w zgodzie z porządkiem wszech-świata. Człowiek powinien w swoim życiu dążyć do przywra-cania równowagi między antagonistycznymi siłami wszechświata, a jedną z dróg jest odpowiednie odżywianie się.

Europa zawdzięcza poznanie makrobiotyki Japończykowi Georgowi Oshawie. Człowiek ten mając kilkanaście lat cierpiał na gruźlicę i wrzody żołądka, a lekarze byli bezradni i dawali mu zaledwie kilkanaście miesięcy życia. Wówczas to Oshawa za namową przyjaciół rozpoczął studia nad wschodnią medycyną. Pomagali mu mnisi tybetańscy i dzięki temu, że jadł to co oni, całkowicie wyleczył się, a zajęło mu to dwa lata. W konsekwencji swoje życie poświęcił propagowaniu leczenia przez odżywianie. Zmarł w wieku 74 lat, a więc prawie sześćdziesiąt lat później, niż przepowiedzieli mu to lekarze. Doświadczenia swojego życia zawarł w kilku książkach, które możną kupić na Zachodzie i w USA, gdzie był osobą bardzo znaną i popularną. W Polsce ukazała się tylko jedna jego książka pt. „Makrobiotyka zen”, którą gorąco polecam, choć jest trudna do zdobycia.

Dodaj Komentarz

You must be logged in to post a comment.