Jestes w: Home > Medycyna > MACEROWANIE I PROSZKOWANIE

MACEROWANIE I PROSZKOWANIE

Przede wszystkim muszę zastrzec, że wszelka kuracja ziołami nie może być prowadzona bez uprzedniej wizyty u lekarza. Tylko lekarz może ustalić diagnozę i na tej podstawie można dobrać takie czy inne zioło lecznicze. Co więcej – pojedynczy preparat ziołowy, wyciąg, czy granulat nie zawsze będą skuteczne w przypadku chorób przewlekłych. I dlatego dopiero po pełnej ocenie choroby można zdecydować się na taką lub inną kurację: żywieniową, ziołową, witaminową, kąpielową, a niekiedy i na wszystkie na raz. Ale powtarzam, każda z nich musi odbywać się pod kontrolą lekarza.

Teraz przechodzę do sposobów zażywania i dawkowania ziół. Możemy je przyjmować w postaci naparu – zalewamy zioło wrzątkiem, odwaru – gotujemy: lub też w postaci maceratu, kiedy to zalewamy zioło szklanką zimnej przegotowanej wody na kilka godzin. Ostatni wreszcie sposób – to zażywanie ziół sproszkowanych. Ale należy pamiętać, że wystarczy zażyć tylko 1 gram sproszkowanego zioła – wtedy siła jego działania będzie równa szklance naparu lub odwaru. Proszkujemy najczęściej te środki ziołowe, których niewielkie przedawkowanie nie powoduje żadnych ujemnych skutków ubocznych.

Zaparza się najczęściej liście, łodygi i kwiaty: gotuje korę lub korzenie. Macerowanie i proszkowanie obowiązują wtedy, gdy najbardziej zależy nam na zachowaniu w surowcu zielarskim witamin.

Przypominam jednak, że przyjmowanie ziołowych środków sproszkowanych musi być ostrożne: popijamy je obowiązkowo zimnym płynem, albo wsypujemy do niewielkiej ilości zimnej wody. Zachłyśnięcie się bowiem proszkiem w trakcie popijania gorącą wodą może spowodować katastrofalny w skutkach atak kaszlu.

Zioła dobre są dla wszystkich – od najmłodszych do najstarszych, Ale oczywiście niemowlętom nie dajemy więcej, niż pół szklanki naparu w ciągu dnia, łącząc go z pokarmem. Dzieciom do okresu dojrzewania podajemy dwa razy dziennie po pół szklanki naparu lub odwaru, a pacjentom po 60 roku życia zmniejszamy dawki jednorazowo do 1/4 szklanki, które należy przyjmować nie więcej niż 3 razy dziennie.

Comments are closed.