Jestes w: Home > Medycyna > KAPUSTA

KAPUSTA

Kapusta już w starożytności doczekała się miana królowej warzyw, a to dlatego, że wykorzystywano nie tylko jej walory smakowe, odżywcze, ale przede wszystkim lecznicze. Wzmianka na ten temat znajduje się w dziełach Pliniusza i rzymskiego lekarza Katona, który tak pisał: „Jeżeli tli się u ciebie jakaś choroba, kapusta wyleczy wszystko – ona wypędzi bóle głowy i z oczu, całkiem wyleczy ciebie”. W stwierdzeniach Katona nie ma przesady, bowiem współczesna nauka potwierdza fakt, że często pogardzana przez nas kapusta jest istną kopalnią przeróżnych związków niezbędnych dla naszego zdrowia.

I tak „jej wysokość” kapusta zawiera ważne substancje mineralne oraz mikroelementy, m.in. potas, sód, wapń, fosfor* żelazo, srebro, cynę, ołów, tytan, nikiel, wanad, molibden, a także wydziela fitonycydy, które dezynfekują atmosferę. Jeżeli chodzi o witaminy, to kapusta ma tyle witaminy C, co cytryna, wszystkie witaminy z grupy B, poprawiającą wzrok witaminę A i rzadkie witaminy E i K.

Warto też wiedzieć, że zjadanie kapusty nie tuczy, a syci, gdyż w 100 gramach warzywo to zawiera 40 kalorii. Obiegowa opinia, że różne kapusty są ciężkostrawne i powodują wzdęcia, nie ma pokrycia w rzeczywistości. Bierze się ona stąd, że długie gotowanie, przesolenie, dodawanie zasmażek, dużej ilości mięsa i tłuszczów powoduje, że kapusta traci pierwotne walory odżywcze i powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Można tego łatwo uniknąć przyrządzając kapustę częściowo duszoną w małej ilości wody i oleju z dodatkiem kminku, owoców jałowca i np. czosnku.

Dodaj Komentarz

You must be logged in to post a comment.