Jestes w: Home > Medycyna > JAK USUNĄĆ ZBĘDNE ZŁOGI?

JAK USUNĄĆ ZBĘDNE ZŁOGI?

Złogi tworzą się z niestrawionych resztek pokarmowych, czyli substancji nierozpuszczalnych, wydzielających się w moczu i krwi w postaci ciała stałego. W nerkach, woreczku żółciowym tworzy się nierozpuszczalny piasek oraz kamienie, w stawach natomiast stwardniałe substancje, które atakują błonę maziową i ścięgna, wywołując stany zapalne. Złogi w nerkach i stawach są często przyczyną chorób przewlekłych, trwających wiele lat.

Kamica nerkowa powstaje w wyniku zaburzeń przemiany materii, powodującej wytrącanie się w moczu kryształków różnych soli, które normalnie znajdują się w moczu w stanie rozpuszczonym. Powstawaniu złogów z tych soli sprzyjają takie czynniki, jak np. zastój moczu, jego nadmierne zagęszczenie spowodowane piciem zbyt małych ilości płynów, szczególnie w lecie i podczas pracy w gorących pomieszczeniach, zapalenie dróg moczowych, wreszcie jadanie pokarmów obfitujących w substancje tworzące złogi w drogach moczowych (np. częste spożywanie konserw i nieświeżych koncentratów, nadmiar cukru i białej soli, twardej wody, niedobór wit. A i D, przedawkowanie leków itp.). Pewną rolę odgrywa tu również noszenie zbyt ciasnego obuwia, siedzący tryb życia, powodujący powolniejsze ogólne krążenie krwi.

Podobne przyczyny powodują powstawanie złogów w stawach, więc i kuracja jest podobna. Zasadniczą zatem sprawą przy skłonnościach do tworzenia się złogów w nerkach i stawach jest przede wszystkim zapobieganie, polegające m.in. na odpowiednim odżywianiu. A więc jadanie świeżych produktów, z uwzględnieniem sporej ilości warzyw i owoców, odpowiednia ilość płynów, zapobieganie otyłości, spożywanie otrąb, nieoczyszczonej soli (w ograniczonej ilości). Wskazany jest także ruch, który powoduje sprawniejsze funkcjonowanie całego organizmu i sprawniejsze krążenie krwi.

Osobom o skłonnościach do tworzenia się złogów polecam ocet jabłkowy, który doskonale czyści nerki i stawy ze wszelkich złogów, nie dopuszcza do ich powstawania. Przyrządzamy go w następujący sposób. Obierzyny z jabłek wrzucamy do słoja, zalewamy przegotowaną, osłodzoną wodą (3 łyżki cukru na 1 szklankę wody), następnie obwiązujemy słój czystą płócienną serwetką i po trzech tygodniach, po przecedzeniu i przelaniu do butelek, mamy już świetny, zdrowy ocet. Pijemy go dwa razy dziennie: 2 łyżeczki z 2 łyżeczkami miodu na pół szklanki przegotowanej wody.

Comments are closed.