Jestes w: Home > Medycyna > Dieta jarska

Dieta jarska

Dieta jarska, czyli niskobiałkowa, małoka- loryczna, z niewielką ilością tłuszczu i rafinowanego cukru, a bogata w warzywa, owoce i razowy chleb okazała się wręcz idealna!

A teraz kilka słów o aspekcie ekonomicznym przemawiającym za wegetarianizmem, bo to, że nabiał i warzywa są relatywnie dużo tańsze od mięsa wiemy dobrze, lecz badacze zadają sobie pytanie, czy Ziemia będzie w stanie wyżywić się sama, skoro 80 do 90 procent światowej produkcji zboża i roślin strączkowych przeznaczone jest na paszę dla zwierząt hodowlanych. Z uzyskanego tak wysokim kosztemm białka zwierzęcego 80 procent idzie na użytek tylko 25 proc. ludności świata. Reszta cierpi na niedobór tych produktów roślinnych, które zjada trzoda. Dla przykładu powiem, że aby nakarmić wszystkich ludzi w taki sam sposób, należałoby zużyć 3 razy więcej zboża niż się go obecnie produkuje na świecie, a Ziemia nie jest w stanie go dostarczyć. Zastanówmy się nad tym przez chwilę.

Na uwagę zasługuje też aspekt ekologiczny zagadnienia. Otóż zdaniem ekologów np. w Polsce ścieki pochodzące z produkcji zwierzęcej są 4 razy większe niż pochodzące od ludzi. Likwidacja części przemysłu spożywczego „obciążyłaby” przynajmniej w części zatruwanie środowiska.

Comments are closed.