Jestes w: Home > Medycyna > Dieta dziecka

Dieta dziecka

Oto co w książce „Odżywianie dziecka od pierwszego roku życia” pisze wybitny polski pediatra prof. Mieczysław Michałowicz: „Z podawaniem mięsa można śmiało powstrzymać się do końca trzeciego półrocza życia. Dzieci żywione bez mięsa chowają się doskonałe, natomiast zbyt wczesne i zbyt obfite włączenie mięsa do jadłospisu dziecka, może spowodować zaparcie stolca i wywołać nawet zatrucie

Z kolei niestrudzona propagatorka wegetarianizmu w Polsce, Maria Gródecka, tak ujmuje to zagadnienie: „Inicjacja w mięsożerstwo następuje zazwyczaj za pośrednictwem zupki jarzynowej na wywarze z mięsa lub kości. Niektóre dzieci już po ukończeniu 3 miesięcy otrzymują takie toksyczne, chorobotwórcze wywary. Organizm dziecka reaguje na to w sposób naturalny, to znaczy jednoznacznie negatywny. Pierwszym sygnałem jest rozpaczliwy protest przeciwko jadaniu rosołów i wywarów z kości, którą to naturalną niechęć nazywa się brakiem apetytu. Wprowadzenie podawania dziecku białka zwierzęcego powoduje alarmową reakcję organizmu. Zaczyna się seria zatruć pokarmowych, zaparć, biegunek, niestrawności i idą w ruch stosowane środki farmakologiczne”.

Obawa rodziców, że dziecko tylko w mięsie może otrzymać potrzebne mu ilości białka, jest bezzasadna. Pełny komplet aminokwasów można również dostarczyć organizmowi przez podawanie urozmaiconych pokarmów roślinnych, tzn. warzywa, owoce, produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz nabiał. Jarzynowa zupka jest jak najbardziej wskazana, ale o konkretnym smaku, bez mięsa, a jej głównymi składnikami powinny być: marchew ziemniaki, por, kawałek selera, cebula i jedna jarzynka nadająca zupie określony smak, a może to być kalafior, kapusta, burak, pomidor, szparagi czy kalarepka.

Comments are closed.