Jestes w: Home > Medycyna > Dieta dziecka część 2

Dieta dziecka część 2

Ważne też jest podawanie dziecku różnych soków, nie tylko z owoców, ale i z warzyw. W zasadzie każdego dnia powinno ono otrzymać sok z innego owocu, czy warzywa. Rzecz jasna, najlepsze są warzywa i owoce rosnące w naturalnych warunkach. Nowalijki mogą być bardzo zawodnicze, bowiem, aby przyspieszyć ich rozwój ogrodnicy sypią pod nie duże ilości nawozów. Rozsądniej zatem np. podać zeszłoroczną marchew, w której przynajmniej jest zwiększona ilość zgromadzonego przez zimę karotenu niż wykosztowywać się na szklarniowe nowalijki.

W wegetariańskiej diecie dziecka należy też unikać cukru, którego obecność blokuje przyswajanie niezwykle potrzebnych biopierwiastków życia jak selen i cynk, a ten z kolei umożliwia przyswajanie witaminy A. Cukier powoduje również rozkład soli wapniowych, co fatalnie wpływa na przyszłe uzębienie dziecka. Zamiast cukru można podać miód, który ma m.in. własności uodparniające. Jedna łyżeczka miodu na szklankę wody jest nie tylkoo dla dziecka doskonałym napojem. Miodem też należy słodzić przetarte jabłko lub inne owoce.

Szwajcarski lekarz – dietetyk M. Bircher-Benner znany w Europie z tego, że leczenie swoich pacjentów oparł na diecie jarskiej i głodówkach leczniczych jest autorem książki „Children’s Diet” (Dziecięca dieta). Za jego przykładem podaję dzienne menu dziecka od 1 roku do 2 lat.

Comments are closed.