Jestes w: Home > Medycyna > CZOSNEK

CZOSNEK

Na piramidzie w Gizeh ok. 4500 lat temu wyryto napis sławiący czosnek, który budowniczym tej piramidy był podawany w dużych ilościach, aby „mieli serce i odwagę” do pracy oraz by „strzegł ich przed chorobami”. W średniowieczu z kolei czosnek dawano żniwiarzom (zmacerowa- ny z pitnym miodem lub winem).

W Polsce rośnie 16 gatunków czosnku (m.in. nie-dźwiedzi, zielony, wężowy, siatkowaty, syberyjski). Najbardziej jednak popularny jest tzw. ogrodowy, który bez problemu możemy wyhodować w naszych ogródkach, a ma on mnóstwo zalet. Jest on przede wszystkim naturalnym antybiotykiem o dużej sile działania, a jednocześnie nieszkodliwym, bowiem olejek czosnkowy bez problemów wydala się z organizmu ludzkiego przez płuca, nerki, skórę, gruczoły mleczne.

Świeży czosnek jest też doskonałym środkiem na ob-niżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała miażdżycy, jest silnym środkiem przeciwrobacznym i bakteriobójczym, niszczy liczne drobnoustroje, wirusy, drożdże i grzyby oraz zabija pasożyty jelitowe, np. owsiki. Przeciwko tym ostatnim Witold Poprzęcki, autor „Ziołolecznictwa” proponuje taki sposób: „Na lewatywę przeciw owsikom na pól litra cieplej wody uciera się 2 – 3 ząbki czosnku. Zabieg ten należy powtarzać co dwa dni (taki bowiem jest okres rozwojowy owsika, dopóki nie stwierdzi się, że w kale pacjenta nie ma owsików. Warto tu zaznaczyć, że dłuższe pasożytowanie owsików w odbytnicy człowieka może doprowadzić do szkorbutu, gdyż owsiki żywią się głównie witaminą C, a ta ulega wchłanianiu dopiero w od-bytnicy. Tak więc po uwolnieniu organizmu z owsików należy pomyśleć o dowozie witaminy C z jej naturalnych źródeł”.

Z kolei dla nadciśnieniowców Witold Poprzęcki pro-ponuje utrzeć na tarce główkę czosnku oraz wycisnąć sok z cytryny i tę mieszankę zażywać 2-3 razy dziennie po łyżeczce przed jedzeniem. Jeśli zachodzi potrzeba szybszego zadziałania, zetrzeć tylko samą skórkę z cytryny, albo i dwóch i wraz z czosnkiem podać choremu.

Liczne badania naukowe wykazały, że czosnek jest jednym z najlepszych środków dezynfekujących, a przy tym wykazuje własności przeciwnowotworowe i przeciwskrzepo- we. Obok tych zalet ma tylko jedną wadę – po jego zażyciu niezbyt przyjemnie pachniemy. Warto wiedzieć, że zapach ten usuwa zielona pietruszka, jej korzeń, jabłko, surowy bób, ziarna palonej kawy.

Dodaj Komentarz

You must be logged in to post a comment.