Jestes w: Home > Medycyna > CZOSNEK – DALSZY OPIS

CZOSNEK – DALSZY OPIS

Dla tych, którym czosnek jest niezbędny, a mają różne opory przed jego spożywaniem w naturalnej postaci, polecam gotowe preparaty czosnkowe: Alliosatbil i Alliofil – środki te można nabyć w Herbapolu lub aptece. Po zażyciu nie powodują one nieprzyjemnego zapachu z ust.

Ci, którzy jednak nie boją się zapachu czosnku, niech go jedzą jak najwięcej, bo to kopalnia witamin i mikroelementów. Najlepiej spożywać czosnek w plasterkach, przed posiłkami, popijając letnią wodą. Bardzo pomaga to w trawieniu, pobudza wydzielanie żółci.

A teraz za L. Valnetem autorem książki „Leczenie jarzynami, owocami i zbożami” podaję sposoby wykorzystania leczniczych właściwości czosnku, ale stosowanego zewnętrznie. Stłuczenia, obrzęki – używać mieszaninę utartego czosnku z oliwą i tłuszczem niesolonym.

Owrzodzenia skóry – można stosować do przemywania lub kompresów 2 proc. roztwór alkoholowy z soku wyciśniętego z utartego czosnku.

Świerzb i parchy – przemywać mieszaniną 6 utartych główek czosnku na 1 litr wody albo wcierać mieszaninę czosnku i olejku kamforowego w proporcji 1:2.

Bóle reumatyczne – stosować wcieranie mieszaniny czosnku i olejku kamforowego w proporcji 2:1. Brodawki, kurzajki – przykładać na noc utarty czosnek do-kładnie tylko na miejsca pokryte brodawkami. Usunięcia brodawek można oczekiwać po 15 dniach.

Na wzmocnienie – smarować wzdłuż całego kręgosłupa mieszaninę utartego czosnku i olejku kamforowego w proporcji 2:1.

Natomiast na uodpornienie i wzmocnienie organizmu proponuję doskonałe winko czosnkowe. Oto przepis:

Bierzemy 25 ząbków czosnku i rozgniatamy je albo ucieramy na tarce, ale wyłącznie plastikowej. Następnie wy-ciskamy sok z 5 cytryn i mieszamy z rozgniecionym czosnkiem. Do tego wlewamy litr przegotowanej, ostudzonej wody i zawartość trzymamy przez całą dobę w ciepłym miejscu. Następnie odcedzamy i przechowujemy w ciemnym po-mieszczeniu. Można pić kilka razy dziennie po kilka łyżek.<

Comments are closed.