Jestes w: Home > Medycyna > CZERWONY BURAK

CZERWONY BURAK

Czerwony burak to jedno z najbardziej znanych warzyw na naszym rynku i w naszej kuchni. Robimy z niego barszcz, sałatki i surówki, lecz tak naprawdę mało o nim wiemy. Jego historia sięga zamierzchłych czasów starożytności i już w Mykenach ok. 2000 lat p.n.e. używano liści buraków do celów leczniczych i najpierw wyłącznie one były spożywane. Z czasem, a działo się to w krajach śródziemnomorskich, zaczęto również jeść korzenie buraków, które okazały się dużo bardziej wartościowe niż liście.

Znany u nas w Polsce burak ćwikłowy zawiera oprócz witaminy C i BI bardzo dużo makro- i mikroelementów, a więc jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: cez i rubid. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Doktor S. Ferenczi z Węgier poddał 45 pacjentów nieuleczalnie chorych na nowotwory działaniu buraka czerwonego. W praktyce wyglądało to tak, że chorzy w ciągu dnia kilkakrotnie zjadali surówkę z tartego buraka, a także pili od 300 do 500 ml surowego soku buraczanego. Dawki były zróżnicowane w stosunku do poszczególnych osób. W wyniku tej kuracji u połowy chorych zauważono znaczną poprawę.

Podobną terapię swoim pacjentom zastosował doktor S. Schmidt z RFN i u wielu beznadziejnie chorych stwierdził dużą poprawę stanu zdrowia. Picie surowego soku z buraka jest wskazane dla nas wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie krwi i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Sami możemy przekonać się o tym, pijąc dwa razy dziennie około pół szklanki soku rozcieńczonego z ciepłą wodą.

Natomiast dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi polecam picie soku z buraka zmieszanego w porcji pół na pół z miodem pszczelim. Zjadanie czerwonego buraka w postaci jarzynki ma działanie lecznicze przy otyłościach, za- parciach, chorobach wątroby i nerek. Tylko dla cukrzyków jest niewskazane spożywanie buraków w większej ilości.

Buraki pomagają też bardzo w leczeniu anginy, grypy i wszelkich prżeziębień. W przypadku tych chorób bardzo wskazany jest sok ze świeżych warzyw, który przygoto-wujemy w proporcji: 2 części marchwi, 1 część buraków, 1 część selera. Sok ten po zmieszaniu należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1 i pić bardzo powoli.

Z uwagi na swój skład chemiczny buraki są silnie za- sadotwórcze, toteż dla osób zjadających dużo mięs, ciast, pieczywa o charakterze kwasotwórczym wręcz koniecznością jest spożywanie buraków pod różną postacią po to, aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwaso-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia.

Irena Gumowska, autorka wielu książek o kuchni i odżywianiu uważa, że czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenie w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu, powinno postawić nas na nogi. Najlepszy jest barszcz kiszony. Oto przepis: 1 kg buraków wyszorować, obrać i pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub słoja ze szkła i zalać przegotowaną ciepłą wodą (ok. 2 litrów), a następnie dodać 5 dkg skórki z razowego chleba i trzymać w cieple. Po kilku dniach zlać do butelek i szczelnie zakorkować.

Dodaj Komentarz

You must be logged in to post a comment.