Jestes w: Home > Medycyna > CEBULA

CEBULA

Wartości odżywcze i zdrowotne cebuli są wręcz nie-zwykłe. Regularne jej spożywanie sprzyja długowieczności. Składniki cebuli powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych, zapobiegając w ten sposób sklerozie i przyczyniając się do zwiększonego wydzielania soków trawiennych. Jest również doskonała na zmęczenie fizyczne i umysłowe, bowiem regeneruje organizm działając odkwaszająco, gdyż zawiera dużo substancji o charakterze zasadowym.

Cebula posiada także własności antyskrzepowe, a tym samym antyzawałowe. Badania na ten temat prowadzone już były na całym świecie, a impuls dała im medycyna ludowa. Od wieków we Francji wiadomo, że aby wyleczyć ochwaconego konia, karmi się go cebulą. Ma to związek z możliwością rozpuszczania przez cebulę fibryny. Tworzy się ona podczas krzepnięcia krwi i jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia, a już szczególnie dla tych ludzi, którzy prowadzą mało ruchliwy tryb życia. Do tej pory nie wiadomo, jakie składniki cebuli rozkładają fibrynę, ale, że tak jest, to fakt niepodważalny.

Proponuję zatem, aby od dzisiaj cebula znalazła się choć w jednym posiłku dziennie. Można ją spożywać na wiele sposobów:

– surową, krajaną lub tartą, trzymaną kilka godzin w oliwie, w sałatkach, surówkach, przekąskach, zupach,

– na kanapkach z masłem skropionych oliwą,

– pokrajaną, moczoną kilka godzin w ciepłej wodzie, do zjedzenia na czczo po skropieniu sokiem cytrynowym.

Doktor L. Valnet w książce „Leczenie jarzynami, owocami, zbożami” podaje takie sposoby wykorzystania cebuli przy niektórych schorzeniach:

Dodaj Komentarz

You must be logged in to post a comment.