Jestes w: Home > Medycyna > Bursztyn – opis

Bursztyn – opis

Kawałki bursztynu w ilości 50 gramów wymyć w ciepłej wodzie, wsypać do butelki o pojemności 3/4 litra i zalać czystym spirytusem, ok. 1/2 litra. Po 10 dniach trzymania w ciepłym miejscu nalewka jest gotowa. Nie trzeba jej przecedzać ani przelewać. Bursztyn w spirytusie nie rozpuszcza się. Jedynie wydziela z siebie mikroskopijne cząsteczki, które barwią spirytus na złoty kolor. Po użyciu nalewki można ten bursztyn zalać spirytusem ponownie.

Nalewka ma wszechstronne zastosowanie. W przypadku zmęczenia lub bólu głowy należy natrzeć kark, nadgarstek i skronie. Przy astmie spożywa się kilka kropel nalewki wlanej do herbaty ziołowej. Wskazane też jest profilaktyczne picie nalewki kilka kropli dziennie, wlanych do herbaty.

Bursztyn w naszym kraju zdobywa sobie coraz większe uznanie i można już w aptekachh nabyć maść bursztynową, którą polecam na bóle reumatyczne i stawowe, a dla pań proponuję świetny krem bursztynowy, ale można go kupić tylko w sklepach firmowych Spółdzielni Kosmetycz- no-Lekarskiej „Izis”.

Na zakończenie tego rozdziału praktyczna rada – jak sprawdzić autentyczność bursztynu? Sposób jest prosty. Wrzucamy do naczynia z czystą, lekko osoloną wodą bryłkę bursztynu. Jeżeli jest prawdziwy, to będzie pływał po po-wierzchni. Jeżeli bryłka tonie, to mamy do czynienia z lipą! Doświadczenie to można wytłumaczyć faktem, że ciężar właściwy bursztynu jest minimalnie większy od ciężaru właściwego wody i dlatego bursztyn wypływa.

Comments are closed.