Jestes w: Home > Medycyna > BOLESNY POŁPASIEC

BOLESNY POŁPASIEC

Półpasiec. Ogromne nieraz obszary ciała pokrywa bardzo bolesna wysypka, którą nawet jedwabna bielizna uraża, a rozszerza się ta wysypka nieraz w ciągu kilku godzin.

Racjonalne – i względnie szybkie – leczenie półpaśca polega na dostarczeniu organizmowi witamin naturalnych i to wszelkimi drogami, gdyż półpasiec – moim zdaniem – to po prostu awitaminoza. Na okłady miejsc zaatakowanych półpaścem stosujemy:

– 1) maść witaminową, w skład której wchodzi 10 g Azulanu, 5 g nalewki kupalnikowej (Tinctura Arnicae) i 5 g nalewki glislnikowej (Tinctura Cholidonii). To wszystko należy wymieszać z trzykrotnie większą ilością smalcu i smarować krosty cienko na noc, a rano zmywać odwarem ze skrzypu (garść skrzypu na 1 litr wody, gotować pod przykryciem 1/2 godziny i odcedzić).

– 2) okłady z papki zrobionej ze zmielonego nasienia kozieradki, polanego ciepłą wodą, a jeszcze lepiej – olejem lnianym. Okład taki zakładamy również na kilka godzin, np. na noc. Przy braku wszystkich wyliczonych środków dużą ulgę mogą przynieść również okłady z gotowanej cebuli. Wszystko to jest oczywiście leczeniem doraźnym, ale dla zabezpieczenia się przed nawrotami należy przede wszystkim zreformować żywienie.

W więc, codziennie: surówka z kapusty, marchwi, ogórków świeżych, pomidorów, czarnej rzepy, białej rzepy, rzodkiewki, cykorii, szpinaku, jabłek i innych owoców. Surówki takie robimy w dowolnym, rzecz jasna, zestawie, nie ze wszystkiego naraz. Zestawy należy zmieniać i – co najważniejsze – stosować do nich kminek, pieprz prawdziwy lub ziołowy, paprykę, chrzan, śmietanę, lub miód, tłuszczów raczej nie dodajemy.

Niezależnie od surówek należy jadać inne artykuły, jak np. grochy, kapusty, podroby zwierzęce, ryby morskie, byle dobrze przyprawione wymienionymi wyżej środkami trawiennymi oraz drożdże, surowe jajka i – ewentualnie – tran. Zastrzyki z biostyminy (co drugi dzień zastrzyk) mogą przyśpieszyć leczenie.

Comments are closed.