Jestes w: Home > Medycyna > ANOPSOLOGIA – INSTYNKT W ODŻYWIANIU

ANOPSOLOGIA – INSTYNKT W ODŻYWIANIU

Pozytywne myślenie i wiara we własne siły psychiczne są początkiem drogi prowadzącej do życia w zdrowiu. Innym czynnikiem, również niezwykle ważnym, jest odżywianie. Pisząc słowo „odżywianie” celowo nie użyłam żadnego przymiotnika typu: zdrowe, racjonalne, bowiem napisano już na ten temat grube tomy, a niemal każdy autor to pojęcie tłumaczy inaczej. Nie mam tu zamiaru polemizować z nikim, choć wiele oficjalnie głoszonych poglądów uważam za bzdurne, bowiem hołdują one zasadzie, że „dużo i tłusto- to zdrowo”. Chciałabym natomiast przede wszystkim w tym rozdziale zwrócić uwagę na coś, co moim zdaniem prowadzi do mądrego odżywiania się i warunkuje, pełne zaspokojenie wszelkich potrzeb organizmu, a o czym w naszym kraju niewiele wiadomo.

Tym czymś jest INSTYNKT! Natura obdarzyła nas po to zmysłami węchu i smaku, abyśmy mogli zaspokojać naturalne potrzeby organizmu sygnalizowane przez instynkt. Problem współczesnego człowieka polega na tym, że dawno zatracił dany przez naturę instynkt i nie potrafi z niego korzystać, tak jak to robią małe dzieci czy zwierzęta. Gdybyśmy go umieli słuchać i kierować się nim, na pewno bylibyśmy zdrowsi i szczęśliwsi.

Człowiek pierwotny jadł i pił wtedy, gdy był głodny i spragniony. My bardzo często mylimy uczucie apetytu z prawdziwym głodem. Bardzo często nasz żołądek zapychamy bezmyślnie czym się da, nie zdając sobie sprawy, że przeładowany przewód pokarmowy z trudem przyswaja nowe treści. Natomiast oczyszczony z nadmiaru i głodny organizm bez trudu wykonuje swoją pracę.

Dodaj Komentarz

You must be logged in to post a comment.