Jestes w: Home > Medycyna > ANEMII MOŻNA ZAPOBIEC CZ. II

ANEMII MOŻNA ZAPOBIEC CZ. II

Najlepszym i najskuteczniejszym lekarstwem jest odpowiednie odżywianie. Osoby cierpiące na anemię powinny zatem jadać jak najwięcej produktów, zawierających żelazo, a także kwas foliowy, miedź i witaminy. A więc jadać dużo warzyw i zieleniny, czyli natkę pietruszki, koperek, sałatę, świeżą kapustę, marchew, rzeżuchę, selery, paprykę, szczypior i cebulę, buraki, groch, fasolę i soczewicę, nasiona dyni i słonecznika, kukurydzę, a także morele, wreszcie razowy chleb, biały ser, jaja, drożdże. Warzywa, zwłaszcza zielone, chronią nas nie tylko przed anemią, ale również przed przeziębieniami, poprawiają samopoczucie, wzbogacają krew w hemoglobinę. Doskonały jest również sok z pokrzywy bądź zmielone suszone ziele dodawane do potraw. Warto wiedzieć, że żelazo w połączeniu z witaminą C jest łatwiej przyswajalne.

Można pić codziennie sok z marchwi i świeżej kapusty bądź zjadać solidną porcję kwaśnej kapusty z drobno posiekaną cebulą i marchewką. Sałatę warto przyrządzić z natką pietruszki, rzeżuchą, a także 1-2 łyżeczkami zmielonej pokrzywy (także suchej). W leczeniu anemii doskonale działa miód i pyłek kwiatowy, sprawiające, że żelazo zawarte w pożywieniu staje się bardziej przyswajalne. Pozytywne działanie ma również ocet jabłkowy, pity regularnie, każdego dnia najlepiej z wodą i miodem. Na pół szklanki wody bierzemy 1 łyżkę octu i 2 łyżeczki miodu. Pijemy dwa razy dziennie. A oprócz tego konieczny jest ruch i świeże powietrze, ułatwiające przedostawanie się tlenu do organizmu. Ma to bowiem ogromny wpływ na wszystkie procesy.

Comments are closed.